Dubbelmordet i Ljungsbro

Landstinget: Misstänkte dubbelmördaren bemöttes rätt av vården

Chefläkare AnnSofie Sommer: "Man har ju frivilligheten i vården"
1:50 min

Sjukvården gjorde inga fel när den 34-årige man som är åtalad misstänkt för dubbelmordet i Ljungsbro sökte vård dygnen innan morden. Det visar en händelseanalys som landstinget har gjort.

Däremot finns det brister när det gäller kommunikationen mellan de olika avdelningar som mannen sökt vård på.

– Man har att beakta sekretesslagstiftningen, men det här ju ett område som påpekas i händelseanalysen att om båda verksamheterna ska diskutera och komma fram till bra rutiner avseende informationsöverföring som är i enligt med lagstiftningen, säger chefläkare AnnSofie Sommer vid Universitetsjukhuset i Linköping.

Hon pekar på frivilligheten inom vården

– I det här fallet så avböjde ju patienten att kontakt togs från beroendeklinikens sida till psykiatriska akutenheten.

Dagen efter kontakten med vården tog mannen även kontakt med Linköpings kommun för att få hjälp att komma till det behandlingshem han tidigare hade vistas på. Men svaret från behandlingshemmet dröjde och i väntan på svar fick mannen kontaktuppgifter till bland annat socialjouren och även en tid inbokad hos kommunens handläggare på måndagen därpå.

Tidig under fredagskvällen, efter ordinarie arbetstid, talades ett meddelande in på handläggarens telefonsvarare om att 34-åringen hade en plats på behandlingshemmet, men det beskedet nådde aldrig mannen och några timmar senare skedde morden i Ljungsbro.

– Det är ju ett stort samhälleligt ansvar kan jag känna, där det finns många aktörer inblandade, säger chefläkare AnnSofie Sommer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".