Handledare Sahina Matar och Abshiro Yussuf som är med i ett integrationsprojekt i Kisa. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Kinda

Extrapengar till Kinda för flyktingmottagande

1:33 min

Östergötland är ett av de län i landet som tar tar emot flest flyktingar och anhöriginvandrare. Det lönar sig nu i form av ökade bidrag från staten till vissa kommuner.

Det berättar Pontus Karlbom som är integrationssamordnare på länsstyrelsen i Östergötland.

– Östergötland är det län som efter storstadsregionerna tar emot flest nyanlända. Staten är medveten om att det medför en del kostnader så klart, säger Pontus Karlbom.

Från och med i år har man därför en mer prestationsbaserad ersättning från statens sida, säger han. Kinda kommun ligger i den högsta nivån och kommer att få mera pengar än tidigare per anvisad flykting.

Andra kommuner får mindre pengar i år, säger Pontus Karlbom. Han nämner Linköping som exempel på det. Uträkningen bygger på hur många nyanlända som togs emot förra året.

Förutom Kinda så lyfter Pontus Karlbom fram Norrköping, Motala och Finspång som exempel på kommuner i länet med ett stort mottagande av nyanlända under 2013.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista