Foto: Pontus Lundahl, TT
Sverige

Många tjänstemän väljer att vobba

Många tjänstemän väljer att jobba samtidigt som de är hemma för vård av barn. Det visar en ny undersökning som fackförbundet Unionen tagit fram. 60 procent av dem som svarat på enkäten jobbar samtidigt som de vabbar, det vill säga att de "vobbar".

Det är framför allt män, chefer och högutbildade som väljer att göra det för att hinna med sina arbetsuppgifter och inte alltid har någon annan att lämna över till. En annan orsak är att föräldern känner en lojalitet mot sitt arbete och sina arbetskamrater som får jobba mer om någon är hemma.

Enkäten visar även att nio av tio av de svarande har möjlighet att jobba på distans och att tre av fyra upplever att deras arbetsgivare har en föräldravänlig attityd.

Att vobba innebär att du som föräldern jobbar hemifrån samtidigt som du tar hand om dina sjuka barn, och är ett storstadsfenomen.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista