Linköping

Industriföretag måste våga mer

1:33 min

Industriföretag måste våga att både satsa och spara i kristider. Det menar tre forskare vid Linköpings universitet i en ny bok om ledarskap. Den senaste tiden har Östergötland och framförallt Norrköping drabbats av stora nedskärningar inom industrin.

Spara och satsa er ur krisen. Det är linköpingsforskaren Henrik Kocks recept på att rädda industriföretag med röda siffror. Tillsammans med två andra forskare i Linköping har han följt ett svenskt industriföretag mellan 2009 och 2013. Företaget behövde göra sig av med en del folk under finanskrisen, men gjorde också insatser för att utveckla sin personal och anställa fler ledare, vilket gjorde att de klarade sig bra.

Just nu varslas många från industrijobb i Norrköping och där tror forskarna att ledningen kan lära sig av deras fallstudie. En viktig del för överlevnad är att höja kompetensen för att kunna konkurrera, enligt Henrik Kock.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista