1 av 7
Robin Andersson och Erik Åkesson var statister som spelade skadade under övningen. Foto: Victor Kennmark/Sveriges Radio.
2 av 7
Ombord på Braheborg. Foto: Victor Kennmark/Sveriges Radio.
3 av 7
Polisen Tommy Johansson fanns också med under övningen i Gränna hamn. Foto: Victor Kennmark/Sveriges Radio.
4 av 7
Daniel Lindblad från Sjöfartsverket. Foto: Victor Kennmark/Sveriges Radio.
5 av 7
Jonny Ödéen, distriktschef på Färjerederiet. Foto: Victor Kennmark/Sveriges Radio.
6 av 7
Elever från Plusgymnasiet i Jönköping fick agera statister vid dagens övning. Här Aydan Maniro, Didem Yousif och Nicole Lasota. Foto: Victor Kennmark/Sveriges Radio.
7 av 7
Braheborg är på plats i Gränna hamn, men ännu ej i trafik. Foto: Victor Kennmark/Sveriges Radio.
Vättern

Stor krisövning ombord på Braheborg

1:42 min

Den nya vägfärjan Braheborg ska under våren sättas i trafik på sträckan mellan Gränna och Visingsö. I dag genomfördes en stor krisövning ombord på färjan i Gränna hamn.

Som ett led i förberedelserna för ibruktagandet av den nya Visingsöfärjan Braheborg genomförde idag Sjöfartsverket, tillsammans med flera andra myndigheter, en stor krisövning på plats i Gränna hamn.

– Det som händer här i dag är att färjan råkar ut för ett haveri och ränner rakt in i piren. När den gör det tappar den styrförmågan och driver ut från hamnen. Ombord på färjan befinner sig då ett stort antal passagerare som skadats i samband med kollisionen med piren. Det gäller då att få de här personerna iland och att få dem inräknade, berättar Daniel Lindblad på Sjöfartsverket.

När övningen skulle starta, klockan 13 idag, låg dimman tät över Vättern. Ombord på Braheborg fanns drygt 120 personer, både folk från myndigheterna som anordnade övningen och statister för att få situationen att kännas mer på riktigt.

– Det är sju stycken som ska vara svårt skadade och vi ska vara lätta skadade och ha ont i huvudet och så, säger Aydan Maniro, en av många statister från Plusgymnasiet i Jönköping.

Ledordet för dagens övning är samverkan och ytterligare ett antal mindre övningar kommer att genomföras under våren. Men när Braheborg slutligen sätts i trafik är ännu inte helt bestämt.

– Färjan är i princip färdig, men det är väldigt mycket dokumentation som måste fram. Vi måste kunna förstå hur färjan fungerar, vi ska öva och utbilda oss och vi ska ta fram manualer och beskrivningar av hur arbetssättet ska vara ombord. Det är väl den biten vi har kvar och jag räknar med att färjan är i bruk någon gång efter första april, säger Jonny Ödéen, distriktschef på Färjerederiet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista