Linköping

Sex tunnlar ska leda tågtrafiken under Stångån

Rita Ekgren, Trafikverket: "Totalt är det sex tunnlar"
1:16 min

Det är inte bara en järnvägstunnel utan sex tunnlar som kommer att byggas under Stångån i det förslag som Trafikverket tagit fram och som Linköpings kommun ser som det bästa alternativet för Ostlänken.

Järnvägsspåren för Södra stambanan, godstrafik och Ostlänken kommer att ledas under jord i sex tunnlar.

Projektledare Rita Ekgren säger att i det alternativet kommer det att bli fyra dubbelspårstunnlar och två enkelspårstunnlar som ska vara för godstrafiken.

– Blir det tunnelalternativet som kommer att väljas kommer man att fortsätta att göra utredningar med exempelvis kostnader och då kan det visa sig att man kan göra på olika sätt, säger Rita Ekgren.

I tunnelförslaget kommer godstrafiken att passera utanför stationsområdet i Linköping där man har tittat på möjligheten att lägga stationen under mark i två plan med Södra stambanan i ett läge under Ostlänken vilket skulle medföra ett smalare och djupare bergrum.

De geologiska undersökningar som har gjorts visar att det är möjligt att bygga tunnlar eller broar i området. Men det kommer ändå att göras mer undersökningar när det är helt klart hur Ostlänken ska dras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".