Gammelbrevlådor. Foto: Fredrik Persson / TT
Östergötland

Internet når unga bättre än brev tror polisen

Brottsoffersamordnaren Helena Håkansson: "Unga läser inte breven de får hem"
1:27 min

Polisen måste uppdatera sitt sätt att kommunicera med framför allt yngre brottsoffer för att öka tryggheten för dem. Det anser man inom polisen i Östergötland.

Många yngre personer tycker inte man får tillräckligt stöd från polisen när man blivit utsatt för brott. Det visar en ny intern rapport från polismyndigheten, byggd på statistik från Statistiska centralbyrån.

I Östergötland anmäls omkring 4 000-5 000 våldsbrott per år. Och för de tusentals personer som drabbas av dessa brott så är stödet man får av polisen en viktig del för att orka gå vidare till rättegång.

Men enligt en ny rappor så uppger över 30 procent av de drabbade i åldrarna 16-25 år att stödet från polisen inte har varit tillräckligt. Helena Håkansson som är  brottsoffersamordnare på polisen i Östergötland tror att det här beror på att man idag skickar ut brev på posten om information och stöd.

Information via internet vore bättre, anser hon.

– Typ att man loggar in på "mina sidor" eller något liknande och att man kan följa sin brottsutredning och få den information man faktiskt vill ha och är beroende av via nätet, säger Helena Håkansson.

Reporter: Rasmus Ejneberg
P4 Östergötland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".