Robert Ivarsson (ordförande, till vänster) och Tommy Karlsson (sportchef). Foto: Rickard Jansson/P4 Östergötland.
Innebandy

Åby Oilers - en "Åshöjdensaga"

3:54 min

Det började som ett korplag. Nu är den lilla innebandyklubben Åby Oilers och dess herrlag på god väg att infria en långsiktig målsättning – att få spela i världens bästa och landets högsta innebandyliga.

Efter att under många år ha varit ett korplag startade Åby år 1998 upp
innebandyverksamheten på allvar. Det skulle efter ett tag visa sig att de
ungdomsspelare som klubben lyckades knyta till sin ungdomsverksamhet, ville
lite mer än vad Åby kunde erbjuda, vilket ledde till att den lilla klubben
tappade många av dessa till mer hårdsatsande innebandyföreningar i länet.

Detta medförde i sin tur en hårdare sportslig satsning från Åby, som snabbt gav resultat. Klubbens herrlag har på bara några år avancerat från division 4 till Allsvenskan. Och nu, i dagens läge, gäller sista året på en treårsplan där
målet är spel i högsta ligan, SSL.

– Det skulle väl vara lite av en Åshöjdensaga givetvis om en ort på 10 000 invånare spelar i världens bästa liga i Sveriges näst största sport, säger klubbens sportchef Tommy Karlsson till P4 Östergötland.

Säsongens upplaga av Åby Oilers innehar, med två omgångar kvar att spela av den södra allsvenskan, tredjeplatsen med tre poäng ner till femteplatsen. Det är de fyra främst placerade lagen som i slutändan får kvala mot SSL-spel till nästa säsong.

– Anledningen att vi bara ligger trea-fyra är på grund av att vi är lite ojämna. I övrigt tycker jag att vi är södra allsvenskans bästa lag innebandymässigt, menar sportchefen Tommy Karlsson.

Klubbens ordförande Robert Ivarsson leder en relativt ny styrelse som tillträdde i december ifjol, efter att den föregående avgått i oktober månad. De är fullt medvetna om att skillnaden att bedriva en klubb på allsvensk nivå kontra SSL-nivå är mycket stor. Åby Oilers ekonomi är för närvarande också klart begränsad.
– Det är en enorm skillnad. Budgeten är mer än den dubbla till exempel, jämför Ivarsson.

Men Ivarsson och alla andra drivande krafter runt klubben jobbar hårt för att utveckla klubben. Om allt går enligt planerna ska en ny hall i Åby stå klar i sommar. I dagsläget får laget spela sina matcher i Mässhallen inne i Norrköping, en hall som inte skulle hålla måttet för spel högre upp.
– Vi tappar ju många ungdomar som är intresserade av att gå på matcherna i och med det. Den nya kommer bli en fantastisk arena, säger Ivarsson.

Rickard Jansson
rickard.jansson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista