Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Östergötland

Ändring på gång av regler för politikers pensioner

1:45 min

Efter kritiken mot att kommunalråd som slutar kan få särskild politikerpension utan krav på att söka nytt jobb står nu de flesta kommunerna i Östergötland i startgroparna för att ändra reglerna. Ydre är först ut med att i kommunfullmäktige i dag fatta beslut om nya regler.

De generösa pensionerna till kommunalråd och landstingsråd som slutar sitt uppdrag har fått ta emot stark kritik. Med de pensionsregler som gäller i de flesta kommuner i dag kan en politiker som avslutar sin politiska karriär få pension från 50 års ålder fram till 65-årsdagen, utan krav på att söka jobb.

De nya reglerna, som tagits fram av Sveriges kommuner och landsting, SKL, medför en åtstramning. Det innebar bland annat att en politiker får ersättning enbart under tre års tid efter att man slutat, och att det ställs större krav på politikern att söka jobb.

– Det är väl bra att man tittar över detta, säger kommunalrådet Sven-Inge Karlsson (C) i Ydre.

I Östergötland siktar de flesta kommunerna på att införa det nya systemet inom kort så att det kommer att gälla de politiker som tillträder efter valet.

Valdemarsvik är den enda kommun i länet där frågan ännu inte diskuterats. Enligt kommunstyrelsens ordförande Erland Olauson (S) beror det på att frågan inte har varit aktuell, det finns ingen i kommunen som har varit i en sådan situation. Men han är ändå positiv till SKL:s föreslag till regeländring:

– Jag tycker att det är väldigt viktigt att man har regler som allmänheten kan känna sig bekväm med och därför är det bra att vi har den här nya rekommendationen så att vi får en sådan situation, säger Erland Olauson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista