Foto: Fredrik Sandberg/TT.
Östergötland

Tidig vår ger problem inom skogsbruket

Oscar Fornander, Holmen Skog: "För oss har det varit en väldigt dålig vinter"
1:38 min

Den ovanligt tidiga våren med milt väder över stora delar av landet är till glädje för många, men inom skogsindustrin ser man med oro på de för årstiden höga temperaturerna. Tjällossning och blöta vägar gör det mycket svårt att transportera virket.

– Ett tag klarar vi även en mild väderlek på grund av att man väljer sådana trakter eller områden där det går att köra på bättre vägar med bättre bärighet, men de blir ju allt färre ju längre tiden går och då får vi fram mindre virke till våra industrier, säger Oscar Fornander, transportchef för Holmen Skog, region Norrköping.

Enligt SMHI kom våren redan den femtonde februari till Östergötland, vilket är en månad tidigare än vanligt. Igår uppmättes årets högsta tempratur med drygt elva plusgrader i Norrköping.

Många välkomnar den tidiga våren och njuter av solvärmen, men för skogsindustrin innebär de höga temperaturerna stora problem. Skogsbruket brukar lägga en stor del av sin verksamhet med avverkning och transport av virke under den kalla årstiden, men i år har branschen haft det tuffare än vanligt.

– För oss har det varit en väldigt dålig vinter, säger Oscar Fornander.

– Vi hade lite vinter ett par veckor i januari, men i övrigt så har det ju varit milt och dålig bärighet. Vi har klarat oss bra fram till idag, men från nu och ett par veckor framåt blir det en prövning att få fram det virke till industrin som vi behöver, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".