Linköpings tingsrätt. Foto: Per Larsson/TT
Dubbelmordet i Ljungsbro

Stort intresse när rättegången om dubbelmordet inleddes

Intresset var stort när rättegången mot den misstänkte dubbelmördaren inleddes i dag. Kön utanför salen i Linköpings tingsrätt var lång och det dryga 30-talet åhörarplatser fylls snabbt.

Mannen som dödade två personer i Ljungsbro i höstas sökte vård, och ringde polisen flera gånger före morden. Han beskrevs av vittnen som paranoid och skräckslagen. I dag börjar rättegången.

”Jag ska dö i natt!” Så säger den nu åtalade 34-årige mannen när han torsdagen före morden går in på en beroendemottagning i Linköping. Han skickas ned till psykakuten, och avböjer poliseskort. Där ber han att få prata med en läkare, men försvinner sedan utan att gå in.

På dagen före mordnatten är mannen på ett av Stadsmissionens boenden för att besöka en person. Efter det att han berättat om sitt missbruk ordnar en anställd en plats på ett behandlingshem, men först efter helgen.

Kvinnan erbjuder sig att skjutsa honom till ett vandrarhem i Norrköping. På vägen dit blir han mer och mer paranoid, berättar hon i förhör. Han försöker öppna bildörren, och säger att alla bilar är efter honom. Hon beskriver hans "skrämda ögon".

I bilen ringer han upp polisen, framgår av utredningen.

-Det är så att folk har kidnappat mig, säger han, och tillägger att det är slut på hans liv "här och nu".

Väl framme i Norrköping verkar han lugn, och blir avsläppt. Landstinget utredde senare hans vårdkontakter, men anser sig inte ha gjort något fel.

I en galleria i Norrköping tar han kontakt med en butiksanställd. Han vill att polis ska komma dit. Han upprepar gång på gång att han känner sig rädd och förföljd.

För en väktare berättar mannen att han har ett pris på sitt huvud, på en miljon kronor. Väktaren ringer till polisen och säger att "något inte stämmer" med mannen. I senare förhör säger väktaren att han aldrig har sett någon "med sådan skräck som denna kille hade". Mannen upplevs dock aldrig som hotfull eller våldsam.

På en buss på väg till Ljungsbro utanför Linköping ringer mannen polisen igen. Han berättar att han känner sig hotad för att han har en skuld. Samtalet avslutas med att han uppmanas att besöka en polisstation dagen efter.

Drygt två timmar senare grips han. Då har han slagit ihjäl en kvinna och en 15-årig pojke med ett järnrör.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".