Ett spaningsplan av typer Fokker S 6B från Östgöta flygflottilj. Foto från Flygvapenmuseums samlingar
Ödeshög

Pilot bärgas efter 77 år i djupet

2:55 min

Piloten Stig Carlsson som störtade i Vättern med ett militärflygplan och avled, för 77 år sedan, kommer snart att få sin sista vila. Försvarsmakten har beslutat att riva upp beslutet om griftefrid på vrakplatsen efter misstankar om brott mot griftefriden, och försvarets dykare är på plats just nu.

- Helt otroligt, känns nästan lite overkligt. Jag hade gärna velat vara med, säger systerdottern Viveka Sigvardsdotter.

Den 23 juni 1937 störtade Stig Carlsson i Vättern utanför Hästholmen under en övning och omkom. Motorn lossade vid en skarp manöver och slog sönder vingen. Stig Carlsson följde med ner i djupet. Hans spanare avled på sjukhus sedan fallskärmen inte vecklat ut sig.

I nära åtta decennier har Stig Carlssons familj sedan varit utan en gravplats att sörja vid. Planet ansågs länge ligga för djupt för att vara möjligt att nå. Men när vraket till slut hittas av dykare förra året beslutade Försvarsmakten att haveriplatsen ska förbli pilotens grav eftersom inga anhöriga hört av sig.

Sedan det blev känt att vraket hittats så har privatdykare dykt på platsen och det finns tecken på att vraket kan ha plundrats och att griftefriden störts..

- När vem som helst kan dyka vid den plats där deras familjemedlem fortfarande finns så var det tvunget att något skulle hända, säger Viveka Sigvardsdotter.

- Det är sorgligt att människor inte kan respektera griftefrid. Jag har ju aldrig träffat Stig men eftersom jag hört så mycket om honom så kan jag tycka att han kan väl äntligen få komma upp och bli begravd. Det hade jag velat om det hade varit jag som legat så.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista