Foto: Tomas Oneborg/Scanpix
Östergötland

Butiker bryter mot lagen när det gäller kameraövervakning

1:40 min

Många butiker bedriver otillåten kameraövervakning. Det visar en nationell granskning. I Östergötland fick var femte butik någon anmärkning.

Länsstyrelsen i länet tittade närmare på butiker i gallerior.

– Det som var vanligast i Östergötland var att det saknades en skriftlig överenskommelse med fackliga organisationer för de anställda och sen var det upptagningsområdet för kamerorna säger Kristin Stahmann förvaltningshandläggare på länsstyrelsen.

Första juli förra året trädde den nya kameraövervakningslagen i kraft. Lagen gör det lättare att sätta upp övervakningskameror i till exempel butiker, parkeringshus, tunnelbanestationer och vid bankomater. Länsstyrelserna som har tillsynsansvaret för kameraövervakningen gör årliga kontroller för att försäkra sig om att tillståndshavarna följer regelverket.

Men vid den senaste nationella tillsynen av kameraövervakningen visade att många övervakningar bröt mot lagen.

Av totalt 800 butiker som granskades i landet fick drygt 40 procent en eller flera anmärkning för att övervakningen stred mot föreskrifterna.

I Östergötland granskade länsstyrelsen 203 butiker i gallerior på olika orter i länet. Resultatet visar att andelen butiker som övervakade sina butiker på ett otillåtet sätt var färre än i övriga landet. Bara 40 butiker eller knappt 20 procent av alla fick en eller flera anmärkningar. Kristin Stahmann säger att hon är nöjd med resultatet.

– Att det skulle finnas anmärkningar det hade vi räknat med, men vi tycker att resultatet var bra med tanke på att det var 163 butiker som inte hade någon anmärkning överhuvudtaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista