Linköping

Nytt projekt för att hitta jobb till långtidsarbetslösa

1:24 min

Linköpings kommun och arbetsförmedlingen presenterade idag nya insatser för personer som stått utanför arbetsmarknaden en längre tid. Man vill vaska fram arbetsgivare som vill anställa de långtidsarbetslösa.

– Projeketet går ut på att hitta arbetsgivare inom kommunal kärnverksamhet, i kommunala bolag, föreningar, den ideella sektorn och ute i det ordinarie näringslivet, säger Peter Holmsten som är chef på Arbetsförmedlingen i Norrköping.

Det rör som om ett 100-tal personer som stått utanför arbetsmarknaden under en längre tid och som befinner sig i långvarigt bidragsberoende.

– Vår förhoppning är att det här kommer bli en språngbräda. Man kanske inte har varit ute i en anställning på många år, eller ens varit ute på en arbetsplats.

Redan i höstas inledde Linköpings kommun ett samarbete med arbetsförmedlingen som ledde till att ett 100-tal ungdomar fick olika jobb inom kommunen. Myndigheten ställer upp med flera ekonomiska insatser för att motivera arbetsgivarna.

– Det finns lönesubventioner för personer som av olika anledningar varit borta från arbetsmarknaden under en period. Det kan vara nystartsjobb, särskilt anställningsstöd, förstärkt särskilt anställningsstöd och lönebidrag för personer med nedsatt arbetsförmåga, säger Peter Holmsten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista