Mikael Sjöberg. Foto: Per Larsson/TT
Östergötland

Mikael Sjöberg ny chef för Arbetsförmedlingen

0:48 min

Regeringen har utsett Mikael Sjöberg till ny chef för Arbetsförmedlingen. 46-årige Sjöberg är född och uppvuxen i Norrköping där han bland annat varit metallordförande på Whirlpool och LO-ordförande.

Befattningen har varit utannonserad och 48 personer har sökt tjänsten, berättar arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson. Sjöberg är i dag chef för Arbetsmiljöverket.

Sjöberg tillträder i mars. Tillsammans ska han och medarbetarna förbättra matchningen mellan arbetssökande och arbetsgivare.

– Jag känner mig stolt och ödmjuk. Det är en stor och komplex myndighet jag nu blir chef för. Det är ett meningsfullt men också utmanande uppdrag, säger Sjöberg.

Han beskriver sig själv som långsiktig och konsekvent i sitt jobb som chef.

– Det är inte den här dagen jag kommer att lägga fram ett programförslag. Men tre områden vill jag titta på. Det ena är förtroendet, tillit och socialt kapital är viktigt i ett samhälle. E-tjänster kommer jag också att titta på. Dessutom hur vi jobbar med de arbetssökande och arbetsgivarna.

Mikael Sjöberg har jobbat som statssekreterare i tidigare socialdemokratiska
regeringar. Han är också kusin till förre socialdemokratiske statsministern
Göran Persson.

Facket välkomnar Sjöberg till jobbet med flera önskemål om vad han ska satsa på. Specialisering av arbetsförmedlarrollen, tydligare uppdrag och säkrare arbetsmiljö är de tre punkter som akademikernas fackförbund lyfter.

ST skriver i en kommentar att den nye generaldirektören måste börja med att skapa ett gott ledarskap i organisationen, upprätta förtroendet för Arbetsförmedlingen bland allmänheten och låta arbetsförmedlarna få ägna tid till kärnuppdraget, det vill säga kontakter med arbetssökande och arbetsgivare.

Ny ordförande för Arbetsförmedlingens styrelse blir Lena Erixon, generaldirektör för Försvarets materielverk.

Som ny ledamot har regeringen utsett Mari Andersson, tillförordnad kammarrättspresident i hovrätten i Stockholm. Christina Johansson som har varit tillförordnad styrelseordförande kommer att behålla sin plats som ledamot i styrelsen.

Övriga styrelsemedlemmar är Joachim Berner, Ebba Lindsö, Catharina Håkansson Boman, Mats Sjöstrand, och Henry Ohlsson. Generaldirektören ingår också i styrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista