Foto: Kim Hellström.
Basket

Dolphins redo att försvara SM-guldet

3:55 min

Dolphins basketdamer kan som bekant titulera sig regerande svenska mästarinnor. I morgon lördag börjar Norrköpingsklubbens kamp för att försvara den gångna säsongen SM-guld. Visby Ladies gästar i den första kvartsfinalmatchen.

Landslagsspelaren Elisabeth Egnell blev onekligen tungan på vägen när Dolphins regerade i fjolårets SM-slutspel. Hon utsågs efteråt till Årets MVP, en utmärkelse som går till ligans mest värdefulle spelare. 26-åringen blir naturligtvis en tung faktor även den här gången, då Norrköpingsklubben ska försvara titeln.

– Det är lika mycket jakt på guldet som att se till att ingen annan får det. Energin förändras jämfört med en grundserie. Allting ställs verkligen på sin spets, säger Egnell i Dolphins till P4 Östergötland inför det som stundar.

Kvartsfinalmotståndare är Visby Ladies, som slutade på sjunde plats i grundserien. Ett lag som Dolphins besegrade båda gångerna de möttes där. Med komfortabla siffror.

– De har en ganska bra trupp. Även fast den inte är så jämna har de två-tre riktigt starka importer. Det kommer vara så enkelt att får vi stopp på dem så kommer vi att vinna också, säger Egnell. 

Dolphins inledde med 14 vinster på 14 matcher i grundseriespelet. Trots detta fick laget nöja sig med en andraplats bakom Northland när grundseriens 18 omgångar var färdigspelade. Detta innebär att Dolphins inte får någon hemmaplansfördel om laget skulle ställas mot Northland i en SM-final.
– Det kommer handla om oss, Sallén, Udominate och Northland, tror Egnell.

Egnell, som redan har tre SM-guld på sin meritlista – två med Solna Vikings och den gångna säsongens med Dolphins – ser den breda truppen som något som verkligen talar för att SM-guldet försvaras. Likaså den vinnarmentalitet och erfarenhet som skapades under förra säsongen.

– Vi vet hur vi vinner. Vi vann SM förra året och det är faktiskt en ganska viktigt faktor. Det är mycket nerver när det väl ska avgöras, säger Egnell.

Så spelas SM-slutspelet 2014
Kvartsfinaler: Northland–IK Eos, Dolphins–Visby, Udominate–Mark, Sallén–Telge.
Laget som står först är det lag som har hemmaplansfördel. Match 2 spelas onsdagen den 5 mars medan lördagen den 8 mars är datum för en tredje match – om det skulle stå ett lika efter två spelade matcher i respektive kvartsfinalserie.

Semifinalerna spelas i bäst av fem matcher där den första har lördagen den 15 mars som preliminärt datum för den första matchen.

Finalen, som också avgörs i bäst av fem matcher, har lördagen den 5 april som preliminärt datum för den första finalmatchen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista