1 av 2
Minneplatsen i Ljungsbro. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
2 av 2
Foto: Johan Gustafsson/Sveriges Radio.
Dubbelmordet i Ljungsbro

Stort stöd till 14-årig pojke efter mordnatten

1:43 min

I rättegången gällande dubbelmordet i Ljungsbro är det en 14-årige pojke som är ett av åklagarsidans huvudvittnen. Händelsen under mordnatten kommer att påverka pojken hela livet, men enligt hans målsägandebiträde Mari Schaub har han fått ett bra stöd efteråt.

I de förinspelade videoförhören med honom som i veckan spelades upp i rätten berättade han att han trodde att han skulle dö under mordnatten.

Efter händelsen har pojken och även hans familj fått stöd.

– I Linköping fick det ett välutvecklat samarabete mellan polis, socialtjänst och landstinget på barnhus. Jag tänker inte gå in närmare på vilket stöd min klient har fått, men det har varit bra, min klient och hans familj har mötts på ett väldigt professionellt sätt, säger Mari Schaub.

Under mordnatten i november tvingade den åtalade 34-åringen ner 14-åringen och 15-åringen i en villakällare. Strax innan hade han tejpat deras händer och ansikten. När 34-åringen sen lämnade villakällaren drog han med sig 15-åringen ut, medan 14-åringen blev kvar i källaren. Kort därefter dödas 15-åringen och en 57-årig kvinna.

14-åringen är den ende som har kunnat ge en heltäckande bild vad som hände före morden och är därför ett av åklagarsidans viktigaste vittnen. Eftersom han är minderårig har han inte framträtt i rätten utan man har istället spelat upp videofilmade förhör. Där berättade han att han chockades när han hörde att hans kompis mördats.                                                         

– De här händelserna, de har förstört och förändrat livet för många personer, också de vi inte ser i rätten. Det är fruktansvärt bestialiska gärningar, säger Mari Schaub.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista