Östergötland

Fler narkotikabrott klaras upp i länet

1:42 min

Östgötapolisens satsning mot narkotikabrott börjar ge resultat. Förra året lyckades polisen i länet att klara upp fler narkotikabrott jämfört med året innan.

Förra året hanterade polisen i Östergötland 1000 fler narkotika ärenden jämfört med året innan. Det är en ökning med 40 procent jämfört med 2012.

Samtidigt ökade antalet narkotikabrott som polisen redovisade till åklagare med 30 procent.

En del av ökningen kan förklaras med att internetdrogerna blivit allt mer lättillgänglig säger Conny Dahl som är chef för polisens operativa ledningsgrupp. Men den enskild största förklaringen till att så många lagförs för narkotikabrott är polisens narkotikasatsning menar han.

– Vi har riktat vår uppmärksamhet kring att bekämpa de ringa narkotikabrotten väldigt intensivt, vi involverar fler utav våra medarbetare till att jobba aktivt mot missbruket på gator och torg men också i andra miljöer säger Conny Dahl.

Individer som missbrukar begår ofta andra brott för att finansiera sitt missbruk och på så viss kan fler andra brott klaras upp enligt polisen.

– För varje missbrukare vi kontrollerar har vi också en möjlighet att eventuellt hitta andra brott och kunna klara upp de brotten.

Samtidigt kan polisen med hjälp av information från användarna ringa in langare och de som för in narkotikan in i landet.

– Genom att kunna spåra utifrån missbrukarledet bakåt så kommer vi på lite större härvor, och det gör också att vi kan reda ut de grova narkotikabrotten säger Conny Dahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista