Ydre kommunhus. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Östergötland

Två östgötskakommuner minskar platserna i kommunfullmäktige

1:25 min

Kommunallagen har ändrats så att mindre kommuner kan minska antalet politiker i sina kommunfullmäktige från och med nästa mandatperiod. I Östergötland är det bara Ydre och Vadstena kommuner som beslutat om en förändring.

Vadstena minskar med en person bland ersättarna medan Ydre drar ner från 31 ledamöter till minimiantalet 21.

I fredags den 28:e februari var det sista dagen för kommunerna att meddela länsstyrelsernas valmyndighet hur de beslutat, så det är svårt att redan ha en bild av hur det ser ut i landet.

Men professor Folke Johansson på Göteborgs universitet säger att en minskning av ledamöternas antal har effekter på demokratin.

– Det är färre som kan vara ledamöter och det kan bli lite svårare att få kontakt med en politiker men samtidigt har partierna problem med att rekrytera folk så det står mot varandra. Det låter vackert att ha många politiker och ha lätt att kontakta dom men när det inte går att få tag i politiker då går inte det säger Folke Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista