Foto: Johan Gustafsson/Sveriges Radio.
Dubbelmordet i Ljungsbro

Den mördade kvinnans särbo vittnade

1:27 min

I Linköpings tingsrätt hölls tredje rättegångsdagen om dubbelmordet i Ljungsbro. Även i dag fick åhörarna i den fullsatta säkerhetssalen ta del av starka berättelser. Under dagen har både den familj som 34-åringen bröt sig in hos strax före morden och särbon till den 57-åriga kvinna som blev ett av offren vittnat.

Den 16-åriga dottern i den inbrottsdrabbade familjen berättade om hur hon skrek åt gärningsmannen när hon såg hur han slog mot mamman med ett järnrör och hur han då backade.

Hon beskrev också hur hon tog hand om den 14-årige pojke som blev kvar i huset - bland annat genom att klippa upp tejpen som han hade lindad flera varv runt huvudet.

Även pappan i familjen berättade om natten och hur han först tänkte om pojkarna och mannen att "de är här för att jälvas" men förstod allvaret när pojken han tog tag i lyckades kommunicerade genom tejpen han hade i ansiktet att han blivit kidnappad och behövde hjälp. Då hade mannen försvunnit ut genom källaren med den andre pojken.

Även särbon till den 57-åriga kvinnan som dödades berättade för rätten idag om mordnatten. Kvällen började med räkor och vitt vin och samtal om semester och planer på att kanske flytta ihop.

När kvinnan gick ut på altanen för att röka hörde hon bråk "något otäckt händer längre neråt gatan", sa hon berättar mannen.

– Det är väl Halloween, svarade mannen men 57-åringen sa "nej, det är något helt annorlunda", berättade mannen för rätten.  

Han gick efter kvinnan som försvann ner mot bråket och där såg han hur en person stod och slog med ett rör, "bara matade besinningslöst", mot något på marken. När mannen och kvinnan närmade sig gick mannen med röret fram mot den andre mannen, som då backade och precis undgick ett slag mot huvudet med röret.

Kvinnan och en 15-årig pojke dog i bråket och imorgon ska den åtalade 34-årige mannen höras i rätten. Hittills har han sagt att han inte minns något från morden. Men åklagare Kajsa Malmström hoppas ändå på att få veta lite mer imorgon

– Jag har inte anledning att tro att det kommer att komma fram så mycket. Men man vet ju inte, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista