Linköping

Linköpings kommun beredda på att trygghetslarm kan slås ut

Omsorgsdirektör Peder Ellison: "Jag sätter igång en kedja av olika aktiviteter"
1:12 min

Det finns en beredskap för när tekniska fel på trygghetslarm inträffar så som det gjorde i helgen. Det säger omsorgsdirektör Peder Ellison i Linköping som var en av de kommuner där trygghetslarm kopplade till hemstjänsten slogs ut under några timmar i lördags.

Runt 47 000 personer med trygghetslarm drabbades i olika delar av landet i lördags när ett tekniskt fel uppstod i den central i Malmö dit larmen är kopplade. Bland annat berördes personer som har hemtjänst i Linköping, Norrköping och Söderköping.

Enligt omsorgsdirektör Peder Ellison är man förberedda på att sådant här kan inträffa.

– I de här lägena blir jag som ansvarig omsorgsdirektör kontakad och sen sätter jag igång en kedja av olika aktiviteter, säger Peder Ellison.

I Linköping inträffade ingen allvarligare incident under den tiden som larmen inte fungerade, men man ska ändå utreda närmare vad som egentligen hände.

– Vi jobbar intensivt med de här frågorna, vilket vi gjorde även innan det här strömavbrottet också, och då handlar det inte bara om larmcentralen, utan då handlar det om hur vi jobbar med digitalisering av hela kedjan från den enskilda människan som har trygghetslarm runt armen, ända till larmcentralen och hur man då kontaktar och ringer ut de olika enheterna som har ansvaret för att sköta trygghetslarm, säger Peder Ellison.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".