Foto: Fredrik Sandberg/TT.
Söderköping/Valdemarsvik

Ornitologer vill stoppa vindkraftverk

1:49 min

Sveriges ornitologiska förening anser att den planerade vindkraftanläggningen mellan Söderköping och Valdemarsvik borde stoppas eftersom verken, som är ovanligt höga, kan drabba havsörnarna i området.

– De kan kollidera med vindkraftverken och omkomma på så vis men de kan också störas av vindkraftverken och inte vill befinna sig i närheten av dem, säger Daniel Bengtsson som är vindkraftshandläggare vid Sveriges ornitologiska förening.

Företaget Söderköpings vind planerar bygga 24 vindkraftverk i skogarna mellan Valdemarsvik och Söderköping. Landets högsta vindkraftverk som har en total höjd på 185 meter finns idag i Jönköpings län. Men de nu aktuella verken kommer att bli ännu högre, 220 meter.

Länsstyrelsen har fått flera yttranden från berörda kommuner, myndigheter och boende. Generellt är boende och miljöorganisationer mycket mer kritiska till bygget än myndigheter och kommuner.

I Valdemarsvik har man inga invändningar mot den planerade anläggningen, och Söderköping konstaterar man att de saknar en kommunekolog och därför inte kan avgöra hur naturvärdena påverkas av den planerade parken.

 – Vi har tittat på vindkraftverkens effekter för boende och effekterna av det på landskapsbilden, men vi saknar en biolog eller ekolog och anser därför att länsstyrelsen måste granska miljöeffekterna extra noga, säger Robert Sandsveden som är miljöskyddschef i Söderköping.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista