Ödeshög

Kraftigt förbättrade betyg i Ödeshög

1:43 min

Ödeshögs kommun har på bara sju år gått från att ha det näst lägsta till det högsta betygsnittet bland niondeklassarna i länet. Exakt vad det är som står bakom vändningen är svårt att sätta fingret på.

Samtidigt som niondeklassarna i Ödeshög har höjt betygsnittet rejält mellan 2007 och 2013 har andelen elever som inte når målen i ett eller flera ämnen minskat kraftigt. 2007 nådde mer än var tredje niondeklassare inte målen i ett eller flera ämnen. Men på sju år har den siffran minskat med nästan 15 procentenheter.  

Vad vändningen beror på är svårt att veta, tycker både politiker och lärare P4 Östergötland talat med. God stämning bland lärarna, att elever som behöver extra stöd får hjälp tidigt och att alla elever får en bärbar dator från fjärde klass är några förklaringar.

Kommunalrådet Magnus Oscarsson (KD) säger att det är lärarna och inte politikerna som ska ta åt sig äran. Johan Fång, högstadielärare på Lysingskolan i Ödeshög, tror att lärarnas kunskapsnivå är avgörande. Niondeklassaren Jonathan Palmgren, som går på Lysingskolan, håller själv fram den goda stämningen på skolan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista