Niklas Ringborg, lerduveskytt från Valdemarsvik som ska tävla i EM. Foto: Rickard Jansson/Sveriges Radio.
Lerduveskytte

Niklas Ringborg redo för EM

4:42 min

Lerduveskytten Niklas Ringborg från Valdemarsvik ska i veckan ta sig an EM i lerduveskytte, som avgörs i ungerska Sarlospuszta. P4 Östergötland har tagit pulsen på honom inför detta.

Det är från just EM-sammanhang som 29-årige Niklas Ringborg har sin främsta merit hittills. 2005 ordnade han en silvermedalj där. Det finns flera tävlingsformer inom lerduveskytte. Niklas, som började skjuta när han var 10 år, tävlar i så kallad skeet.
– Man skjuter 25 skott i en runda. Det är fem omgångar på två dagar. En träffad duva ger en poäng och den som träffar mest vinner, beskriver Niklas Ringborg.

Siktet är inställt på final. De sex främsta skyttarna är det som avancerar dit, av drygt 120 startande.
– Det ser jag som en målsättning som är väldigt bra om jag lyckas med, säger Niklas.

Det mentala spelet ser han som den tyngsta faktorn i det hela.
– När man kommer till de sista rundorna måste man ha den mentala styrkan. Naturligtvis ska man ha en inövad teknik som fungerar också. Men det är med huvudet man vinner, menar Niklas.

EM-tävlingarna inleds i morgon tisdag, och fortsätter fram till torsdag. Vill det sig väl är Niklas en av dem som gör upp om de ädlaste valörerna på torsdag, då finalen i skeet avgörs.

Rickard Jansson
rickard.jansson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista