Foto: Wilfredo Lee/TT
Norrköping

Demonstration vid Kolmården mot delfiner i fångenskap

Djurrättsalliansen planerar att hålla en större demonstration mot delfiner i fångenskap vid Kolmårdens djurpark imorgon. Organisationen vill att Kolmården lägger ned delfinariet.

Daniel Rolke är Djurrättsalliansens talesperson.

- Vi tycker det är väldigt beklagligt att det fortfarande finns delfiner i fångenskap i Sverige. Det är på tiden att delfinariet på Kolmården avvecklas, säger Daniel Rolke.

- Delfiner i fångeskap kan inte simma längre sträckor, inte heller jaga, som är det naturliga. På Kolmårdens delfinarum har närmare 60 delfiner dött sedan de öppnade 1969.

Mats Höggren som är zoologisk chef på Kolmårdens djurpark menar att mycket har hänt sedan 1969 och att man idag har mycket mer kunskap om delfiner.

- Våra delfiner ingår i ett sammanhang där europas djurparker har en gemensam stambok och ett gemensamt avelsprogram för delfiner, så de är ingen handelsvara.

Och redan nu anas en konflikt. Markägaren har inte gett något tillstånd för demonstrationen.

- Utanför huvudentrén är vår privata mark, det är en ordningsfråga som polisen får hantera, säger Mats Höggren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".