Nya löften om vårdcentrum i Finspång

1:46 min

Alliansen och Vrinnevilistan lovar igen att de ska bygga ett nytt vårdcentrum i Finspång, med bland annat vårdcentral och planerad kirurgi.

Redan för fyra år sedan utlovade allianspartierna att vårdcentrumet skulle står klart 2014.

Å idag kom politiker från de styrande partierna i Landstinget åter till Finspång för att förnya sitt löfte.

Men den här gången vill de inte säga när bygget blir klart.

- Vi har förstått att vi behöver vara lite försiktiga med det för nu kommer en period där projektet kan överklagas därför borde man tänka på det i planeringen säger moderaten Marie Morell landstingsstyrelsens ordförande.

Lasarettet i Finspång består av flera byggnader, som byggdes vid olika tillfällen. De äldsta delarna byggdes redan  i slutet på 1800-talet.

Byggnaden är omodern och i flera källarutrymmen har man problem med fuktskador. Pär Ström närsjukvårdsdirektör i Finspång säger att behovet av nya lokaler är mycket stort.

- Lösningarna för vatten, avlopp och elektricitet är gamla och måste åtgärdas. Det har också funnits en del problem med läckage i huset säger Pär Ström.

 

De här problemen är inte direkt nya och landstinget politiska ledning har i flera år sagt att ett nytt vårdcentrum ska byggas. Men ännu är det oklart när bygget kan komma i gång. Vänsterpartisten Emil Broberg kritiserar den styrande majoriteten och säger att de medvetet förhalar byggstarten.

- Hade de varit så angelägna att uppfylla det här vallöftet från förra valet så hade de sett till att göra det men det har de visat att så angeläget har det inte varit.

 

Men Kristdemokraten Per Larsson har en annan förklaring till förseningen.

- Vår linje har varit tydlig vi har fattat beslut och vi har kört på den linjen sen har det varit en del teknikaliteter som har försenat litegrand men annars så alla stora byggprojekt ta tid så jag tror egentligen inte att vi är så sena som vi får kritik för.