Östergötland

Få fortkörare och rattfyllerister åkte fast i somras

1:23 min

Ovanligt få fortkörare och rattfyllerister åkte fast under sommaren i år. I flera veckor fanns det nästan inga trafikpoliser på länets vägar, vilket ledde till att antalet bilister som rapporterades för rattfylleri eller andra trafikbrott minskade markant.

– Tittar vi på antalet rapporterade trafikbrott, så kan man ju se att det har sjunkit dramatiskt, säger Lars- Jonney Jonsson, chef för trafikpolisen i länet

Personalbristen och en tuff ekonomisk situation gjorde att polisen i Östergötland fattade ett ovanligt beslut innan sommaren. De beslutade att låta länets trafikpoliser jobba under två sommarmånaderna med den ingripandeverksamheten. Bara ett fåtal trafikpoliser skulle jobba med kontroll av yrkestrafiken.

Åtgärden medförde en kraftig minskning av antalet rapporterade brott i trafiken under sommaren.

Totalt fick 366 bilister böter för trafikbrott tidigare i somras. Under samma period förra året bötfälldes fyra gånger så många. Även antalet personer som stoppades misstänkt för rattfylleri minskade, från 319 förra året till 95 i år.

– Det är naturligtvis ingen önskvärd situation. Där vi har tappat väldigt mycket är naturligtvis övervakningen och arbetet på de större vägarna, säger Lars- Jonney Jonsson.