Norrköping

Tobias är både förstagångsväljare och riksdagskandidat

1:21 min

I året riksdagsval kandiderar 162 förstagångsväljare till riksdagen. En av dem är 21-årige Tobias Holmberg (V) från Skärblacka utanför Norrköping. Han tycker det är extra kul med politik nu nära valet.

– Man kan prata politik med vem som helst ute på stan och alla har en åsikt. Det är det roligaste men det blir lite konstigt att kunna rösta på sig själv första gången. Men samtidigt kul att faktiskt ha en chans att själv vara med och göra en förändring, säger han.

Tobias Holmberg berättar att han varit politiskt intresserad i princip hela sitt liv. Men det var först efter förra valet han gick med i Ung vänster och senare i Vänsterpartiet.

– När Sverigedemokraterna kom in i riksdagen var det droppen för mig. Och att Alliansen blev omvald - då tänkte jag att jag vill göra allt jag kan för att förändra det.

Bland riksdagspartierna har Vänsterpartiet näst minst antal förstagångsväljare på valbar plats till riksdagen i år - tio personer. Sverigedemokaterna har bara en. Flest har Folkpartiet och Centerpartiet med över 30 var.

21-årige Tobias Holmberg står på plats sex på riksdagslistan för Vänsterpartiet från Östergötland. Han tror inte att hans ålder är en nackdel i politiken.

– Nej, eftersom vi - eller jag - lever med hög arbetslöshet och att bostadsbristen är en verklighet där vi inte kan flytta hemifrån. Det tänker jag är ett bra perspektiv och en bra tillgång för jag kan verkligen snacka om konsekvenserna av den politik som förs, säger Tobias Holmberg.

Raina Medelius
011-495 42 37
raina.medelius@sverigesradio.se