Norrköping

Fängelse för mutbrott för tidigare kriminalvårdschef

2:04 min

Den nu 69-årige före detta fastighetschefen Rolf Swenson vid Kriminalvården och hans vän, en 68-årig man, döms för grovt mutbrott respektive medhjälp till grovt mutbrott. De båda Norrköpingsborna döms till tre år och två månaders fängelse respektive tre års fängelse.

Det hela började för drygt fyra år sedan när Riksrevisionen larmade Riksenheten mot korruption om en rad märkliga omständigheter under en projektering för nya anstalter.

Det ledde till att den tidigare fastighetschefen Rolf Swenson greps i sitt hem och samtidigt slog polisen till mot hans kontor på Kriminalvården.

Tre år senare åtalade åklagaren fyra personer, bland dem Rolf Swenson och en vän till honom som drev ett konsultbolag. Båda är från Norrköping.

– Det har ju varit en synnerligen omfattande utredning, i många delar mycket komplicerad, säger Jan Axelsson, chefsåklagare vid Riksenheten mot korruption om utredningsarbetet.

Enligt åtalet handlar det om över 40 miljoner kronor i utlovade eller utbetalda mutor.

De fyra åtalades för flera punkter av mutbrott och bestickning, men flera åtalspunkter ogillades av tingsrätten.

– Vi kan ju konstatera att tingsrätten i väsentliga delar har delat vår bedömning av bevisningen, men inte i andra delar, säger Jan Axelsson.

Alla fyra har hela tiden nekat till brott.

Rolf Swenson döms för grovt mutbrott respektive medhjälp till grovt mutbrott. Swenson döms till tre år och två månaders fängelse och den andre mannen till tre år.

Två andra män döms för grov bestickning till fängelse i tre år respektive villkorlig dom och samhällstjänst.

Domen kommer att överklagas enligt Rolf Swensons advokat Rune Brännström.