Norrköping

Whirlpoolfabriken monteras ner

5:19 min

Det är nu drygt två veckor kvar tills tillverkningen av mikrovågsugnar på Whirlpool i Norrköping läggs ned för gott och drygt 300 anställda blir av med jobbet. På fabriken pågår just nu förberedelserna för flytten av tillverkningen till Italien.

På eftermiddagen den 19 september slår företaget av det löpande bandet för sista gången och en lång era av utveckling och tillverkning av mikrovågsugnar tar slut i Norrköping.

Delar från det löpande bandet lastas redan på en långtradare som ska ned till fabriken i Cassinetta i Italien. Truckföraren lastar på del efter del medan personal från fabriken går förbi. En del väljer att titta upp, andra tycker att det är jobbigt att se fabriken monteras ned, säger Anna Lindqvist, ordförande för IF Metall på Whirlpool.

– Stämningen är ganska tryckt. Det är tungt att se lastbilarna gå härifrån.

Samtidigt pågår en intensiv kunskapsöverföring mellan Norrköping och Cassinetta för att de anställda i Italien ska kunna ta över utveckling och produktion.

Trots att det är tufft för personalen här att lämna över det jobb man har gjort under så många år har det gått över förväntan, säger  Ulrik Thelin, utvecklingschef på Whirlpool.

– De som jobbar i Norrköping har visat en samarbetsvilja långt över det förväntade. Det har imponerat på väldigt många,  både dem i Italien och på mig.