Ydre

Ydreledning kritisk mot regler för flyktingboende

1:43 min

Migrationsverket kan sedan årsskiftet anvisa kommuner att ta emot ensamkommande flyktingbarn antingen de har avtal om det eller inte. I Ydre tycker man att staten därför borde se över de regler som finns kring själva boendet för barnen.

– Det är tuffa regler och det har jag påtalat flera gånger och man säger att man ska titta på de här reglerna. Men än har nog inget hänt, säger Sven-Inge Karlsson (C) som är kommunstyrelseordförande i Ydre kommun.  

– Det handlar om pengar. Om vi ska bygga om eller hur vi ska lösa det här. Det måste bli enklare.

Ensamkommande flyktingbarn ska bo i familjehem eller i så kallade hvb-hem som egentligen är till för barn med sociala eller andra problem. Jörgen Bergström som är socialchef i Ydre kommun anser också att reglerna måste ses över.

– Det är väldigt vikigt att man tittar på det på nationellt plan, jag skulle vilja att det fanns en mer anpassad form av hvb-hem, säger Jörgen Bergström.

Det kommer allt fler ensamma flyktingbarn till Sverige. Ydre har idag avtal om att ta emot åtta barn men kommunledningen räknar med att det totalt sett kommer att bli fler ensamkommande flyktingbarn i Ydre för varje år.

De som får stanna i Sverige har kommunen fortsatt ansvar för tills barnen fyllt 18 år om de bor kvar i Ydre. Men de ungdomar vi talat med vill vidare till större orter.

– Det finns inget att göra, det är bara att sitta hemma, säger Ehsan, Sajad och Hamid från Afghanistan som har bott i Ydre i drygt ett år.