1 av 5
Kvartetten. Karin Jonsson (C) Reidar Svedahl (FP, Eva-britt Sjöberg (KD) och Lars Stjernkvist (S). Foto: Petter Ahnoff/Sveriges Radio
2 av 5
Lars Stjernkvist och Socialdemokraterna får ansvar för skolfrågor, stadsplanering och Norrköpings finanser i det nya samarbetet.
3 av 5
Reidar Svedahl och Folkpartiet får ansvar för näringslivsfrågorna
4 av 5
Karin Jonsson, Centerpartiet får ansvar för Miljöfrågorna i Norrköping
5 av 5
Eva-Britt Sjöberg Kristdemokraterma tar äver Vård- och omsorgsfrågorna från Vänsterpartiet i Norrköping.
Norrköping

Valfrihet med nytt politiskt styre

10 min

I dag presenterade Socialdemokraterna, Folkpartiet, Centern och Kristdemokraterna sina planer på hur Norrköping ska styras de närmsta fyra åren. Den nya kvartetten vill bland annat satsa på skolan och öka valfriheten inom vård och omsorg.

Något som tidigare inte har varit aktuellt när socialdemokraterna styrde tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

– Det kan hända att vi utvecklar en valfrihet som mittenpartierna tidigare ville. Men där de privata företagen underställs samma krav på kvalitet och kontroll och krav på att man inte kan ta ut orimliga vinster. Då känner vi oss betydligt lugnare än tidigare, säger socialdemokraten Lars Stjernkvist.

Det är inte klart hur ett med valfritt system ska se ut men centerpartisten Carin Jonsson är inte orolig för att man ska hitta en lösning:

– Det är klart att det här är en omsvängning, hel klart. Och det är vi tacksamma för. Det är bra för norrköpingsborna, att vi får bort den vänsterstämpel som funnits. Utan att här får vi en ledning som är mer pragmatisk, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista