1 av 3
Rullator i hotellkorridor. Foto:Maria Turdén/Sveriges Radio
2 av 3
Hotellrum på Klostergård som används till äldreboende foto:Maria Turdén/Sveriges Radio
3 av 3
Klostergården i Vadstena foto:Maria Turdén/Sveriges Radio
Vadstena

Hotell löser platsbrist i äldrevården

Lars Ekström:"Det här är lokaler som passar för behovet"
1:22 min

Det finns inte tillräckligt med plats i äldrevården i Vadstena och för att lösa problemet har kommunen hyrt in sig på ett hotell. Det är en tillfällig lösning i två månader där sju rum på Klostergården nu kan ta emot äldre som väntar på att få plats på ett boende.

Klostergården som hör till Vadstena klosterhotell byggdes för att vara ett så kallat hospice och rummen är anpassade för en vårdverksamhet.

Vad finns det för risker med att låta äldre bo på ett hotell istället för ett boende?

– Det finns inga risker. Vi har samma skydd när det gäller brand, vi har trygghetslarm och vi har personal dygnet runt berättar Lars Ekström.

Det här blir en billigare lösning för kommunen än att låta personerna stanna kvar på Motala lasarett i väntan på ett boende.

Att låta de äldre vara kvar på lasarettet kostar 4000 kronor per person och dygn. Hotellet kostar 10 000 kronor per dygn där personalkostnaden också är inräknad.

Det är första gången som kommunen gör på det här sättet och Lars Ekström säger att kommunen måste hitta en mer långsiktig lösning.

– Vi har ett behov av att bygga ut det är ingen tvekan om det säger Lars Ekström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".