I den här bilen invigde kungen den nya Motalabron i oktober 2013. Foto: Lana Brunell/Sveriges Radio

Svårt att få utländska fordon att betala broavgift

Trafikverket: Det finns en risk att utländska fordon smiter förbi
1:38 min

Nu sätter regeringen ner foten. Även utländska fordon ska betala för att åka på svenska betalbroar som Motalabron. Men det kommer vara svårt att få in pengarna, tror Trafikverket. 

Idag har Sverige inte tillgång till alla andra EU-länders olika trafikregister. Ett utbyte av register är påbörjat och samarbetet i Skandinavien har fungerat bra i flera år.  

– Man är inte riktigt klar än, men inom några år kommer alla EU-länder ha ett utbyggt samarbete så man kan driva in obetalda avgifter och böter, säger Magnus Lundberg, projektchef på Trafikverket.

Finns det en risk att utländska fordon smiter förbi utan att betala broavgiften?

– Absolut. Vi kör med ett så kallat "free flow"-system som innebär att man inte blir stoppad. Dessutom kommer informationen om broavgiften inte finnas på alla EU-språk, säger Magnus Lundberg. 

Men trafikverket räknar med att ha ett säkert systemet framöver för att få in avgifterna i efterhand från de allra flesta länder. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".