1 av 2
2 av 2
Vita Hästens VD Fredrik Jensen i Himmelstalundshallen. Foto: Rickard Jansson/Sveriges Radio.
Ishockey

Stökigt under Vita Hästens match

Fredrik Jensen, VD för Vita Hästen: "Det är ändå människor vi har att göra med"
1:40 min

Det blev stökigt när den allsvenska ishockeymatchen mellan Södertälje SK och Vita Hästen spelades i Himmelstalundshallen i Norrköping i lördags. Ett 20-tal personer avvisades och flera omhändertogs för störande av ordning och berusning.

Två män från Södertälje greps misstänkta för våld mot tjänsteman och en man ska också ha smällt av ett knallskott inne i arenan. Magnus Bodin, ordförande för Hästen Fanz, var där och säger att lagets kliv upp till allsvenskan har betytt en del förändringar.

– Vi har aldrig varit med om att det varit så våldsamt under en match förut. Om bortasupportrarna kommer så kan man stå och hetsa lite under match och sjunga lite ramsor om varandra. Men när slutsignalen går är vi vana med att man tar varandra i hand och gratulerar till en bra match, säger han.

Lördagens match mellan Vita Hästen och Södertälje SK, slutade med seger för Norrköpingslaget, men också med stök och våld. Bara några minuter in i matchen blev det bråk mellan supportarna på läktaren.

– Det var en del av bortasupportrarna som satt på läktaren och inte i deras läktarbur, som rusade mot hemmaklacken. Det var lite läskigt. Det är många skärrade ungar som inte vet om de ska komma tillbaks. Det är inte så roligt, säger Magnus Bodin.

Han säger att ledningen i Vita Hästen och polisen borde se över hur supportrarna placeras i hallen. Men Fredrik Jensen, VD för Vita Hästen, tycker att det yttersta ansvaret ligger hos de individer som bråkar.


– Sedan är det klart att vi som arrangör har ett ansvar att minimera sådana risker. Men det är ändå människor vi har att göra med, och varje individ gör sina val, säger han.

– Jag förstår att om man hamnar mitt i det här och har barn med sig så kan det upplevas som tråkigt. Men till exempel kommer vi att introducera en familjeläktare framöver.

Men ska det behövas?

– Jag tror att det har flera finesser. Jag tror att det kan vara trevligt och man behöver inte bara se det ur säkerhetspunkt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".