Foto: Hasse Holmberg/TT
Norrköping

Skolor i Norrköpings tar ut otillåtna avgifter

Cecilia Nordqvist: "Vi ser att det förekommer avgifter som inte är ringa"
1:53 min

Skolor och förskolor i Norrköpings kommun tar ut mer än de avgifter som är tillåtet i undervisningen. Det visar den enkät som kommunen har gjort där föräldrar med barn i skolan och förskolan har svarat.

Det handlar om de avgifter som skolor och förskolor tar ut för exempelvis resor till studiebesök, entréer till museer eller liknande men också sådana kostnader det innebär när barnen förutsätts att ta med sig egen matsäck för en utflyktsdag.

I skollagen finns ingen gräns för vad som ses som en ringa avgift men ett prejudicerande fall som skolinspektionen har avgjort säger att skolorna inte ska ta ut mer än 300 kronor per läsår och barn men i Norrköping fungerar alltså inte det här.

10 000 föräldrar fick kommunens frågeformulär tidigare i höstas och av dem har drygt 1 500 svarat och även om det är en låg svarsfrekvens visar det ändå att det förekommer avgifter utöver det som är tillåtet i Norrköpings skolor. 22 procent uppger att de förväntas bidra med pengar till skolverksamhet.

Det som mest överraskar Cecilia Nordqvist är att det i de allra flesta fall är just skolan eller förskolan, inte någon föräldragrupp, som har bestämt att ut en peng eller säga att barnen ska ha med sig matsäck i samband med en utflykt eller be föräldrar skjutsa till ett studiebesök utanför skolan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".