Foto: Hasse Holmberg/TT.
Norrköping

Brist på kontaktfamiljer kan ge straffavgift

Socialsekreterare Johan Andersson: "Uppdragen är ofta ganska tuffa"
1:21 min

Straffavgifter väntar den kommun som inte kan ordna kontaktperson eller – familj för ett barn inom rimlig tid. I Norrköping väntar ett femtiotal barn på att få en kontaktperson eller kontaktfamilj.

Norrköpings kommun har svårt att hitta kontaktpersoner och kontaktfamiljer som kan bli stöd till barn med svåra hemförhållanden.

– Uppdragen är ofta ganska tuffa, det är barn med ganska stora behov som har varit med om mycket jobbiga saker där man vill ha en kontaktfamilj för att få dem att vara i en annan miljö, säger Johan Andersson som är förste socialsekreterare i Norrköpings kommun.

En kontaktperson eller kontaktfamilj träffar regelbundet ett barn som kan behöva stöd i vardagen. Det kan till exempel vara att ta en fika, prata eller att barnet bor hos familjen en helg. Men eftersom Norrköpings kommun har svårt att hitta uppdragstagare som kan agera bonusfamiljer fick man mellan 2010 och 2012 betala över 750 000 kronor i straffavgifter.

Johan Andersson tycker att besluten om avgifterna har varit rättvisa, men tillägger att han funderar över nya alternativ som kan lösa problemet med för få uppdragstagare.

– Jag tror att vi skulle behöva ha en del alternativ till kontaktfamilj, exempelvis lägergårdsverksamhet där man har anställd personal som tar hand om ett antal barn i taget.

– Jag tror att vi bara matchar barnen rätt så skulle man kunna tänka sig att man ha den typen av verksamhet för mellan fem till tio barn om man bara har tillräckligt med personal, säger Johan Andersson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".