Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix.

Flera inbrott i länet

Ronnie Dahlqvist, vakthavande befäl vid polisen: "Lämna bostaden ljus så att det inte är mörkt i huset"
3:28 min

Länet har drabbats av en inbrottsvåg under helgen. Fem villaägare, två i Norrköpingstrakten och tre i Vadstena, Mantorp och Motala har anmält att de haft inbrott det senaste dygnet.

Enligt Ronnie Dahlqvist vid polisen i Östergötland pågår fortfarande teknisk undersökning vid tre av inbrotten och det är därför inte känt vad som har stulits.

Vid inbrottet i Åby utanför Norrköping har en familj blivit av med sin semesterkassa.

- De hade 40 000 kronor i utländsk valuta som stals vid inbrottet, säger Ronnie Dahlqvist.

I nuläget är det oklart om det finns något samband mellan inbrotten men vid tre av dem har tjuvarna tagit sig in genom att bryta upp altandörren.

Under lördagsförmiddagen upptäcktes även indikationer på att flera inbrott ska ha planerats i Skarphagen i Norrköping. Tejpbitar hade klistrats för nyckelhålet på ett antal villor på Högbygatan och det tyder på att tjuvarna vill veta om det är fritt fram att kliva in.

- Vi drar ju den slutsatsen att det är en form av förberedelse, är tejpbiten inte borta efter några timmar så är det ju ingen hemma, säger Ronnie Dahlqvist till P4 Östergötland.

Ronnie Dahlqvist berättar att de tidigare har upptäckt andra liknande tillvägagångsätt.

De lägger ut saker på garageinfart och ser om de ligger kvar. Om någon flyttat på dem är det någon hemma annars är ägarna bortresta och tjuvarna kan gå in. Dahlqvist säger att det är speciellt viktigt att inte signalera till gärningsmännen att det är tomt i huset när man inte är hemma.

- Man kan ha någon form av timer så att det lyser i huset eller en radio som står på i bostaden. Prata också med grannarna så de kan vara uppmärksamma, säger Ronnie Dahlqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".