Norrköping

Valfrihet för äldre blev sviket löfte

1:48 min

Under valrörelsen lovade Socialdemokraterna i Norrköping mer valfrihet för de äldre men backar nu från sitt vallöfte.

Satsningen var ett förslag från den tidigare rödgröna majoriteten. Men nu när Socialdemokraterna istället samarbetar med Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna införs i och för sig reformen, men bara för att avvecklas om några månader. Vänsterpartisten Mona Olsson som nu sitter i opposition menar att Socialdemokraterna sviker väljarna och de äldre.

– Det gick väldigt fort för Socialdemokraterna att svika det vallöftet. Jag tycker inte alls om det därför att man dels har körtöver sin S-grupp och man kör över sina väljare. Man gör detta bara för att få med Kristdemokraterna.


Den rödgröna majoriteten som styrde under förra mandatperioden vägrade införa lagen om valfrihet i äldreomsorgen, LOV. Istället kom de på en egen lösning som blev ja till valfrihet fast i kommunalregi. Lösningen kallade de för "Mina timmar".

I går startade satsningen som innebär att de äldre själva får bestämma vad de vill göra med den tid de blivit beviljade för serviceinsatser. Men det blir inte en permanent satsning utan ett försök på 4 månader som sedan kan gå i graven. Orsaken är krav och påtryckningar från Socialdemokraternas nya samarbetspartner. Socialdemokraten Lars Stjernkvist är kommunstyrelsens ordförande.

– Det är en följd av att vi har en ny majoritet i Norrköping och vi har diskuterat med våra nya samarbetspartners som länge har varit kritiska och menar att det här blir för dyrt och att det finns billigare sätt. Det har vi lyssnat på.