Håkan Samuelsson, verksamhetschef för psykiatri- och habiliteringsenheten på Motala lasarett. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Östergötland

Landstinget ska behandla unga missbrukare

Håkan Samuelsson, verksamhetschef Motala lasarett: "Det finns ett ökat behov"
1:43 min

Unga under 18 år som redan är drogberoende eller riskerar att fastna i missbruk ska få mottagningar hos landstinget i alla tre länsdelarna. Det är ett hål i vården som ska fyllas igen, enligt verksamhetschef Håkan Samuelsson som jobbar inom psykiatrin på Motala lasarett. 

Det har tidigare funnits ett glapp för de som är yngre än 18 år, berättar Håkan Samuelsson som är verksamhetschef på psykiatri- och habiliteringsenheten i Motala.

– Det har inte funnits nån som har ett utpekat ansvar för att ge vår och behandling för den här gruppen. Man ser ju att användandet av olika typer av nätdroger som spice ökar, så det finns ett ökat behov av behandling. 

Kommunerna jobbar sen tidigare med barn och unga med ett riskbruk av droger och alkohol men den medicinska delen tar landstinget nu ett större grepp om. 

I Norrköping och Linköping har beroendenheter för unga under 18 år startat nu i höst och i den västra länsdelen planeras för en mottagning i Motala och en i Mjölby. 

Håkan Samuelsson säger att drogberoende och psykisk ohälsa ofta hänger ihop, antingen för att man blivit sjuk av drogerna eller att man började droga för att man mådde psykiskt dåligt. Och det är att behandla den ohälsan som blir de nya enheternas ansvarsområde. 

– Det är inte bara läkemedelsbehandling, utan också samtalsbehandling. 

Vilken blir den största utmaningen?

– Den stora utmaningen för oss alla är att kunna möta personer med den här typen av problematik så tidigt som möjligt. Ju tidigare vi kan komma in med insatser ju mindre lidande behöver man ha längre fram. Där lyckas vi inte optimalt idag. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".