1 av 2
Migrationsverket Foto Tahir Yousef Sveriges Radio P4 Östergötland
2 av 2
Migrationsverket Foto Tahir Yousef Sveriges Radio P4 Östergötland
Norrköping

Tufft för anställda på Migrationsverket

Mats Johansson, Migrationsverket: "Det här är en utmaning för personalen"
1:45 min

Den kraftiga ökningen av antalet asylsökande i Sverige ställer stora krav på Migrationsverket. För de anställda innebär det att arbetsbelastningen har ökat dramatiskt.

Migrationsverkets mottagningsenhet i Norrköping har under de senaste åren nyanställt drygt 10 personer men nu behöver de att anställa ännu fler för att kunna klara av pressen. 

– Det här är en utmaning för personalen och det har inneburit mycket övertid både vardagar och helger. Vi har anställt flera men som det ser ut nu så måste vi utöka med ännu mer personal, säger Mats Johansson, enhetschef på Mottagningsenheten i Norrköping.

Det kommer hela tiden nya besökare till Migrationsverkets mottagningsenhet i Norrköping. De flesta har redan sökt asyl och kommer hit för att göra första intervjun med handläggarna eller för att få svar på sin ansökan.  Jag träffar en man från Somalia som via sina kompisar berättar att han har fått avslag på sin asylansökan.

– Han sökte asyl men fick inte det. Han fick avslag, säger kompisen.

Samtidigt som mottagningsenheten har anställt fler personer under de senaste åren har de också fått mycket större lokaler. Men när de lokalerna invigdes hade man inte räknat med en så stor ökning av antalet asylsökande på så kort tid.

– Det här kundcentret öppnade vi 2010 och då kändes att det var stort och rymligt med många utredningsrum men de räcker inte till i dag, säger Mats Johansson.

Men för att platsbristen inte ska påverka utredningstiderna kommer nu utredare från Migrationsverket i Norrköping att åka ut dit de asylsökande i Östergötland bor, berättar Mats Johansson. 

– Vi har vissa tider som vi ska genomföra de här samtalen och då åker vi ut istället och genomför samtalet på anläggningen istället, säger Mats Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".