Östergötland

Våldsbrotten pressar Polisen

De många grova våldsbrotten i Östergötland tar allt mer av polisens resurser. För samtidigt som anmälda våldsbrott blir fler, klaras allt färre brott upp, visar färsk statistik från rikspolisstyrelsen. 

De senaste årens mord och gängkriminalitet i Linköping och Norrköping har tvingat polisen i Östergötland att sätta in stora resurser. Och utredningarna kräver särskild kompetens hos polisen. Under årets första åtta månader skedde 36 grova brott, att jämföras med 21 under samma period i fjol.

Polisen konstaterar i rapporten att man aldrig varit med om något liknande. Totalt har våldsbrotten ökat med nio procent på ett år. Samtidigt har antalet stölder, så kallade tillgreppsbrott, ökat med 15 procent.

Men under samma tid har polisen totalt sett klarat upp färre brott. Andelen redovisade ärenden, som kan användas som ett mått på hur effektiv polisen är, har minskat med 19 procent. Polisens förklaring till siffrorna är att de grova våldsbrotten som måste prioriteras är komplicerade och tar resurser. Då blir andra utredningar liggande. Polisen har också tvingats välja bort att jobba mot så kallade livsstilskriminella - som gjordes tidigare - för att hinna med de grova brotten. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".