Dörr till säkerhetssalen i Linköpings tingsrätt. Arkivfoto: Johan Gustafsson/Sveriges Radio.
Linköping/Norrköping

Rättegång om Hagebymorden hålls i säkerhetssal

Säkerhetsansvarige Raine Gunnar: "I Norrköping finns inte lokaler som är anpassade"
1:40 min

När rättegången mot de åtalade misstänkta för morden i Hageby i Norrköping i påskas i dag inleds, har förhandlingarna förlagts till säkerhetssalen i Linköping.

– Man har alltså inte lokaler som är anpassade för den här typen av storlek och mål i Norrköping för närvarande, säger Raine Gunnar, ansvarig för säkerheten på Linköpings tingsrätt.

Det är en omfattande rättegång som inleds i dag. En stor mängd vittnen ska höras och15 dagar är avsatta till förhandlingen.

Morden på de båda bröderna, som var i 40-årsåldern, inträffade i påskas och enligt åtalet ska bakgrunden till morden vara en konflikt mellan två familjer som uppstått efter en skilsmässa och en vårdnadstvist.

Två bröder i 30-årsåldern har åtalats för morden. Den äldre för båda morden, medan den yngre åtalats för det ena mordet.

Vid rättegången kommer säkerheten att vara förhöjd. Samtliga som ska besöka tingsrätten kommer att få gå igenom en säkerhetskontroll och polisen kommer vara på plats för att hålla ordningen.

Man räknar även med att intresset både från media och från andra åhörare kan bli stort.

Det kommer att vara möjligt att komma in på tingsrätten genom två separata ingångar.

– Vi är ju inne i november och man ska inte behöva stå på utsidan mer än nödvändigt, och sedan är det ju så att man kanske har svårt att stå ihop med någon människa som kanske figurerar i den här förhandlingen, utan det kan vara jobbigt att stå jämte varandra, vi vill underlätta för folk så att man ska kunna komma hit utan att känna sig pressad, säger Raine Gunnar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".