Polisstationen Åtvidaberg, också nedläggningshotad. Arkivfoto: Tahir Yousef/Sveriges Radio.
Kisa/Ydre

Namninsamling mot nedläggning av polisstation

Charlotte Storckenfeldt: "Folk är jätteoroliga"
1:24 min

Lägg inte ner närpolisstationen i Kisa. Det kräver en grupp Kisabor som nu startat en namninsamling för att stoppa nedläggningen av polisstationen i Kisa och Ydre.

– Det är jätteviktigt med närpolisen, framförallt för att de känner befolkningen och vi känner de och vet vilka de är. Framförallt för ungdomarna är det viktigt att polisen kan besöka de i skolorna och polisen vet vilka det är som har drogproblem, säger Charlotte Storckenfeldt, en av initiativtagarna till namninsamlingen.

Vid årsskiftet genomgår polisen över hela landet en stor omorganisation där 21 polismyndigheter blir en samlad myndighet. Den stora myndigheten delas i sju regioner där Östergötland kommer att ingå i region öst.

I den nya organisationen föreslås det att polisstationerna i flera kommuner bland annat i Kisa och Ydre ska läggas ned. Istället vill man satsa på poliskontor med mindre öppettider och begränsad service.

Nu är det en stor oro över vad konsekvensen blir när den polisiära närvaron försvinner, enligt Charlotte Storckenfeldt.

– Folk är jätteoroliga och de säger att de vill känna sig trygga. Och det gör man inte om man har poliser ända upp i Linköping. Det tar för lång tid för de att komma hit.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".