Linköpings tingsrätts säkerhetssal. Foto: Johan Gustafsson/Sveriges Radio
Linköping

Mordåtalade nekar till brott

Vi sammanfattar första rättegångsdagen
12 min

I dag inleddes rättegången i Linköpings tingsrätts säkerhetssal mot de två bröder i 30-årsåldern som misstänks för mordet på två andra bröder i Hageby i Norrköping under påskhelgen.

Rättegången hålls av säkerhetsskäl i Linköpings tingsrätt och det är en mycket omfattande rättegång med 17 planerade förhandlingsdagar och över 50 vittnen som kommer att höras.

Under stort säkerhetspådrag startade i dag rättegången mot de två huvudmisstänkta, 36 och 33 år gamla, som står åtalade för mord, mordförsök och misshandel. Många journalister och åhörare kom till Linköpings tingsrätt för att följa rättegången. De två åtalade bröderna såg sammanbitna och lugna ut när åklagaren Anna Jakobsson gick igenom händelseförloppet och spelade upp flera samtal som hade kommit in till SOS-alarm den aktuella kvällen.

Båda de åtalade förnekar brott. Tomas Bodström, som är den huvudmisstänkte 36-årige mannens försvarsadvokat, säger att hans klient blev blev attackerade och därför handlade i nödvärn. 

– Vi vet att det var i familjens hem som de blev angripna. Vi vet att det var ett stort antal människor som kom dit, det säger till och med åklagaren. Vi vet också att de hade med sig vapen. Tydligare än så kan det inte vara, säger han.

Hur ser du på att det bara är din klient och hans bror som är åtalade?

– Det är faktiskt obegripligt. Det finns så stark bevisning att de här personerna kom dit i syfte att ställa till med bråk. Det är brottsligt och då ska man också åtalas.

Men målsägandebiträde Elisabeth Massi Fritz, som företräder flera anhöriga till de båda avlidna, säger att åklagarens bevismaterial är mycket starkt och tydligt pekar mot de båda åtalade.

– Det har varit tumult och det har varit många inblandade. Men det finns säkra vittnesutsagor som med bestämdhet kan säga att det är de två tilltalade som begått de här fruktansvärda morden, och att de inte var angripna av någon annan, säger hon.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".