Foto: Christian Ströberg/Sveriges Radio
Norrköping

Norrköping ska bli dubbfritt

Käti Lingenäs Güthlein, trafikplanerare i Norrköpings kommun: "Vi ser gärna att de använder friktionsdäck i stället"
1:51 min

Nu drar Norrköping igång en kampanj för att få bilister att välja andra däck än dubbdäck och för att få ned de höga halterna av skadliga partiklar i innerstadsluften och samtidigt minska bullret från trafiken.

-- Om det är människor som använder dubbdäck som inte behöver det ser vi gärna att de använder friktionsdäck i stället, för vi har problem med partikelhalter och bullernivåer på våra gator, säger Käti Lingenäs Güthlein, trafikplanerare i Norrköpings kommun.

Något förbud mot dubbdäck är inte på gång i Norrköping. Utan genom information hoppas kommunen ändra bilisternas vanor från att slentrianmässigt välja dubbdäck när det blir vinter. Det sker samtidigt som regeringen flaggar för att bilister i några större svenska städer, som Norrköping, kan få en extra skatt på dubbdäcksanvändning.

De gator där det uppmätts högst halter av skadliga partiklar på i Norrköping är Kungsgatan, Östra Promenaden och  Packhusgatan. Bullerproblem finns bland annat på Finspångsvägen och Östra Promenaden.  

Men frågan är hur lätt det är att få människor att byta hjulspår och välja dubbfritt i stället för dubbat.

– Jag tror det är svårt, det krävs väldigt mycket informationsinsatser. Men också körstilen påverkar utsläppen, säger Käti Lingenäs Güthlein.

Och åsikterna om däck är blandade på Kungsgatan i rusiningstrafiken.

– Det är väl bra med dubbfritt i stan, men på landet behövs de mera, säger Britt Blomgren.

Och Roland Eriksson bytte från dubbfritt till dubbat i år.

– Dubbar är att föredra när det är halt, säger han. 

Ylva Borgström korsar Kungsgatan med nyfödda dottern Eira i vagnen. Hon har sin uppfattning klar.

– I det här området av Sverige behövs inte dubbdäck, det är väl mer uppe i Norrland som det behövs, säger hon, som låtit sambon sätta på dubbfritt på parets bil.

  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".