Sibiriska tigrar kan sålla bland luktämnen i blod. Foto: Public Domain
Linköping

Metallisk blodlukt lockar rovdjur

Tigrars reaktion överraskar forskare
1:23 min

Forskare vid Linköpings universitet har hittat ett enskilt ämne i blod, som lockar stora rovdjur. Ämnet har testats på olika rovdjur som reagerade lika starkt på det enskilda luktämnet, som på riktigt blod. Reaktionen överraskar forskare.

De sibiriska tigrarna på Kolmården morrar och biter i vedträn insmetade med hästblod ena dagen, och nästa dag biter de lika mycket i vedträn indränkta i ämnet epoxydecanal. Det är nämligen det ämne, som forskare på Linköpings universitet nu har lyckats hitta, och identifiera, bland ett 30-tal luktämnen i blod. Det är det ämne som vi människor uppfattar som den karaktäristiska lukten av metall.

Zoologen Mattias Laska, professor vid Linköpings universitet, har lett arbetet och är överraskad över resultaten.

– I princip är alla lukter i naturen komplexa blandningar och det är mycket ovanligt att ett enda ämne ger lika stark reaktion hos djuren som när de får känna hela originallukten, säger Mattias Laska.

Som jämförelse nämner Laska det bananluktande ämne, som många av oss har framställt under kemilektioner i skolan. Det ämnet väcker inget som helst intresse hos apor, som vanligtvis älskar bananer.

Forskarna fortsätter nu att undersöka det bloddoftande ämnets effekt på bland annat bytesdjur, som råttor och även på andra rovdjur.

Referens: S. Nilsson, et al. Behavioral responses to mammalian blood odor and a blood odor component in four species of large carnivores, PLOS ONE, 10 november 2014.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".