Välkommen på många olika språk på en förskola i LInköping. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
1 av 2
Välkommen på elva olika språk på dörren till en förskola i Linköping.
Mats Mikiver jobbar med utbildning i Linköpings kommun. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
2 av 2
Mats Mikiver jobbar med utbildning på Linköpings kommun. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Linköping

Brobyggare underlättar för föräldrar

Linköpingsbon Asha Sheikh: "Det är bra med brobryggare"
1:47 min

Linköpings kommuns utbud av stöd till föräldrar om uppfostran växer. Förutom föräldrakurser på olika språk finns nu också brobyggare som guidar föräldrar från andra kulturer in i det svenska samhället.

– Brobyggare tycker jag bara är bra. Man får mycket mer information, säger Linköpingsbon Asha Sheikh.

Ska man inte få det från första början?

– Ja, det är ju också bra. Men när man är ny här är det så mycket som händer i livet. Det är mycket omställning och jag kan tycka att det kan vara lite svårt i början att smälta allt på en gång. Så det är ju bra att man får information lite stegvis, säger hon.

Det började med gratis föräldrakurser för alla i Linköping som ville vara med och diskutera barnuppfostran i grupp. Nästa steg blev föräldrakurser för föräldrar med olika hemspråk till exempel arabiska eller somaliska. Nu har verksamheten vuxit och en del av kommunens modersmålspedagoger jobbar inte bara med barnen utan träffar även deras föräldrar för att prata om vardagen i Sverige, säger Mats Mikiver som jobbar med kurserna på Linköpings kommun.

– Brobyggare är något som växt fram här under åren. Vi har sett att utrikes födda föräldrar behöver ett särskilt stöd för att kunna ta del av samhällets service helt enkelt.

– Grundläggande information om Sverige. Hur fungerar den svenska skolan? Hur fungerar demokrati i Sverige? Vad är barnkonventionen och så vidare så att man i möjligaste mån inte har missförstånd att brottas med.

– Här kan man diskutera med andra föräldrar och med brobyggarna och ta reda på exakt de små detaljer som verkar konstiga och som man kan reda ut då, säger Mats Mikiver.

Och Linköpingsbon Asha Sheikh konstaterar att det är skillnad idag mot när hon kom till staden.

– Det var inte som nu att det finns folk som kan språket och som kan meddela emellan. Det fanns inte på den tiden så att - ja, jag kan tycka att man hade frågor som man inte fick svar på, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".