Ung scen östs skådespelare.
Ung scen östs pjäs Marken brinner läggs ner efter hot. Foto: Lana Brunell/Sveriges Radio
Linköping

Hot stoppar pjäs

Nasim Aghili, regissör: "Det har absolut varit hotfullt i salongen"
12 min

Föreställningen "Marken brinner", som har spelats på Ung scen öst i Linköping, läggs ner efter att ensemblen fått ta emot rasistiska hot.

Pjäsen, som utgår från kravallerna i Husby, skulle ha nypremiär i Norrköping, men läggs nu ner för att situationen för skådespelarna har blivit ohållbar. Bland annat har pennor kastats på skådespelarna och efter föreställningarna har skådespelarna hittat klotter i form av hakkors. Föreställningen har spelats för högstadie- och gymnasieungdomar.

– Det har absolut varit hotfullt i salongen. På ett sätt är det chockerande hur rasismen manifesterar sig på det här sättet. Det tecken på den tid vi lever i, säger Nasim Aghili som är regissör för föreställningen.

Helt uppenbart har den här pjäsen väckt mycket känslor. Vad är det som gör att den får de här reaktionerna?


– Jag tror att en aspekt av det är att vi som står som avsändare för föreställningen; dramatiker, regissör och skådespelare inte är vita svenskar. Det har så klart stor betydelse. Vi har mött reaktioner även innan premiären med en testpublik med både vuxna och unga som känner sig provocerade av att vi kritiserar Sverige. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".