Polisavspärrning vid mordplats i Hageby.
1 av 6
Foto: Christian Ströberg/ Sveriges Radio
Polisavspärrning vid mordplats i Hageby.
2 av 6
Tingsrätten besökte platsen för morden i Hageby i Norrköping och polisen spärrade av platsen. Foto: Christian Ströberg/Sveriges Radio
Målsägandebiträdet Elisabeth Massi Fritz.
3 av 6
Målsägandebiträdet Elisabeth Massi Fritz. Foto: Christian Ströberg/Sveriges Radio
Advokat Thomas Bodström.
4 av 6
Advokat Thomas Bodström under tingsrättens syn av brottsplatsen i Hageby. Foto: Christian Ströberg/Sveriges Radio
Två bilar och polis som bevakar.
5 av 6
De två bilar som de båda mordmisstänkta sitter i under synen av brottsplatsen. Foto: Christian Ströberg/Sveriges Radio
Åklagaren Anna Jakobsson.
6 av 6
Åklagaren Anna Jakobsson under tingsrättens syn av brottsplatsen i Hageby. Foto: Christian Ströberg/Sveriges Radio
Norrköping

Tingsrätten besökte mordplats

Anna Jakobsson, åklagare: "Det är för att man ska få en korrekt uppfattning av hur förhållandena ser ut"
1:57 min

Under ett stort säkerhetspådrag flyttades rättegången om dubbelmordet i Hageby i Norrköping ut till själva mordplatsen under förmiddagen. Även de båda män som står åtalade för morden fanns med.

Syftet med synen var att alla inblandade skulle få en bild av hur det ser ut på platsen och hur skotten avlossats. Åklagaren ville att tingsrättens domare, nämndemän, och alla inblandade i målet ska få se platsen där två män dödades i påskas.

Ett stort område på gatan spärrades av och bevakades av ett 40-tal poliser. Anna Jakobsson är en av åklagarna i målet, och hon förklarar varför hon ville ha en syn av brottsplatsen.

– Det är för att man ska få en korrekt uppfattning av hur förhållandena ser ut, säger hon.

Är det enklare för rätten att förstå hur det gått till då?

– Ja, det tror jag. Man slås av det när man tittar på fotografier att de ger en bild av att det är längre avstånd än vad det egentligen är, sedan när man kommer hit ser man att det är mycket närmare. Det är det som är syftet; att ge rätten en bild av hur det ser ut på platsen.

De båda mordåtalade bröderna var också närvarande, men fick inte lämna de bilar som de transporterades i. Även Thomas Bodström, advokat till en av de åtalade bröderna, tycker det var bra att tingsrätten får se mordplatsen.

– Det hade vi begärt annars. Det är bra därför att då ser man verkligen att på den här lilla platsen där befinner sig min klient när han blir angripen av 20 till 25 beväpnade människor. Om inte det här är nödvärn, när man blir angripen på det sättet, då har jag väldigt svårt att se att det ska finnas något fall av nödvärn i framtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".